Mayasii


Civilizaţia maya clasicã (~250-900 p.Hr.) este un subiect pe cât de popular, pe atât de neînţeles de cãtre publicul larg. Popularitatea îi asigurã perpetuarea cercetãrilor arheologice, dar în acelaşi timp permite învestirea acestei civilizaţii fascinante cu o sumedenie de temeri şi prejudecãţi europene. În ciuda eforturilor recente de a corecta preconcepţiile despre mayaşi, aura romanţatã de mister ce îi înconjoarã pare a creşte.

Aceasta se datoreazã probabil şi faptului cã lumea omului modern s-a fundamentat mai mult pe culturile din Mesopotamia, Grecia, Roma, Egipt sau China, care au oferit bazele instituţionale, artistice, politice, sociale; în vreme ce mayaşii au rãmas o bunã bucatã de vreme într-un con de umbrã totalã. Civilizaţia maya a avut un slab ecou asupra vieţii contemporane în general, iar când a fost redescoperitã s-a preferat infuzarea ei în mit, lãsându-se la o parte detaliile istorice în favoarea sondãrii profeţiilor şi complicatelor calendare.


Lumea veche nu a avut contact cu mayaşii pânã în 1502, dar o redescoperire treptatã are loc abia începând cu secolul al XIX-lea. Poate cã mayaşii nu au contribuit foarte mult la moştenirea omului modern, dar cu sigurantã cã au inflenţat considerabil imaginaţia culturalã colectivã. Sunt o prezenţã remarcabilã în cartea lui Jared Diamond, “Collapse”, sau în sângerosul film al lui Mel Gibson, “Apocalypto”, opere în care golurile arheologice şi documentare se acoperã cu tot soiul de misticisme şi ideologii mai mult sau mai puţin dubioase. În fond, poate cã nu trecutul aşa cum a fost este important în gândirea şi devenirea noastrã, ci mai degrabã lacunele şi ambiguitãţile istoriei, care ne permit sã ne exersãm logica imaginarului. În ceea ce-I priveşte pe greci, romani sau chinezi, civilizaţiile lor sunt multe prea bine documentate pentru a permite prea multã imaginaţie. În schimb cu mayaşii putem sã jonglãm.

Un mit recurent este cel al pacifismului mayaş, cum cã, dincolo de ritualurile sacrificiale destul de brutale, poporul aprecia în mod deosebit pacea. Mitul pacifismului mayaş era ce-i drept un refugiu intelectual atractiv în timpul, sã zicem, rãzboiului din Vietnam, când se sapã de pildã impozanta fortificaţie de la Becan. Rãdãcinile mitului se întind însã prin anii 1880. Mayaşii erau consideraţi un popor deosebit, cu preocupãri creative şi intelectuale, care s-a sustras ciclurilor conflictuale atât de comune în restul lumii. Aceastã viziune extrem de bucolicã şi idealizantã a culminat în anii ’40-50, în perioada postbelicã.   


Calendarul Mayas

Calendarul mayas nu este altceva decat un instrument de masura al flow-ului Creatiei. Mayasii credeau ca totul este Creatie si este Divin si incercau sa se ALINIEZE cu flow-ul creatiei. Cum puteau face asta? Masurand flow-ul Creatiei cu acest instrument vibrational pe care il numeau Tzol’kin (Tzol – numararea, kin – zile -> numararea zilelor). Ei credeau ca exista o singura lege in Univers: La ce esti atent, devii constient de acel lucru. Ei erau atenti la flow-ul creatiei in fiecare zi ca sa devina constienti de aceasta. E singura regula pe care nu o puteti incalca! Puteti sa incercati…


Mayasii aveau foarte multe calendare, din care s-au gasit in jur de 70 pana in prezent (toate calendarele fiind interconectate) si doar cateva dintre ele au putut fi descrifrate pana astazi. Pe aceasta pagina gasiti doar 2 dintre cele 70 de calendare mayase care exista: Tzol’kin si HAAB, sau mai bine spus o imbinare intre cele doua, calendarul HAAB fiind folosit o singura data pe an de Civilizatia Maya, atunci cand adunau recoltele. HAAB era si calendarul contabil al mayasilor. In aplicatia din dreapta datele pentru ziua de astazi sunt luate din calendarul HAAB iar celelalte date (intentia si aspectul) sunt luate din calendarul personal Tzol’kin. Preotii Mayasi foloseau acest calendar personal pentru a vedea ce intentie si aspect are creatia in ziua respectiva si a se alinia cu ea.


 Acest calendar personal al mayasilor (Tzol’Kin), pe care il prezentam pe aceasta pagina, este un calendar ciclic, vibrational, in baza 13. Mayasii, la fel ca si stramosii nostri dacii (acestia foloseau tot un calendar vibrational in baza 20), foloseau acest fel de calendare pentru a masura flow-ul creatiei, partea spirituala a creatiei, practic ceea ce nu se vede cu ochiul liber. Numerele sunt de fapt vibratii si trebuiesc percepute, dar mai ales simtite, pentru a putea fi intelese in profuzimea profunzimilor. Tzol’kin-ul este format dintr-o intentie si un aspect care impreuna formeaza un scop pentru fiecare zi in parte. Va sfatuim sa verificati zilnic intentia si aspectul pentru a va putea alinia cu flow-ul creatiei.

Arta si Arhitecura

Arhitectura


       O caracteristică a acestei civilizații, cea mai înfloritoare din 
America precolumbiană, o constituie faptul că principalele orașe și construcții monumentale au fost construite în locuri greu accesibile. .Construcțiile destinate cultului religios ocupau suprafețe mult mai mari decât cele din zonele rezervate locuințelor. Dintre cele 400 de orașe mayașe identificate, cel mai bine conservat este Chichén Itzá. 
       Aici s-au construit, pe lângă piramide (în număr destul de mare și de dimensiuni impresionante), temple, stele funerare, bogat ornamentate cu motive animale, vegetale sau hieroglife. Toate acestea dovedesc  măiestria artei mayașe, neatinsă de niciunul din popoarele precolumbiene.










Codz Poop
Ruins of Palenque

Sculptura                                                                                         


Arhitecții mayași sunt considerați ca cei mai mari decoratori și cei mai prolifici 
constructori de pe planetă. Mii de construcții se evidențiază prin armonia formelor, 
simplitatea planurilor și estetică.
Sculptura a dat micile figurine din insula Jaina și marile stele de piatră, ca și 
ornamentațiile fațadelor construcțiilor.






























Pictura

Pictura sub formă de fresce s-a păstrat puțin, dar descoperirea camerelor pictate ale 
templului din Bonampak oferă un documentar al societății mayașe și o dovadă a talentului pictorilor maiași.



Muralul de la Bonampak-muzicieni și dansatori

Panteonul mayaș

Sculpturile, picturile și codexurile îi arată pe zeii maiași cu un curios amestec de trăsături umane și animaliere. Zeii cerului, ai pământului și din lumea subterană erau „hrăniți” cu sânge de animale și de oameni sacrificați. Credincioșii își provocau răni pe tot corpul, ca sacrificiu adus zeilor. Se știe însă că zeii maiași sunt numeroși și au legătură cu toate fenomenele naturii. 




Reprezentați sub o înfățișare jumătate-omeneasca, jumătate animala ei sunt 
binefăcători sau răufăcători. Divinitățile 
princpipale sunt: Hunabku, tatăl zeilor, 
Itzama regele cerului, zeu principal al preotilor, care a adus oamenilor scrisul și calendarul, precum și soața sa Ixchel,zeița mamă. Maiașii clădesc piramide deasupra 
cărora se află temple. Aici ei venerează 
niște divinități ,precum și pe zeul-jaguar. Prinții locuiesc în niște palate orizontale,cu   încăperi extrem de numeroase, dispuse în jurul unei curți centrale.
(foto: Itzama)                                                                             



















Reproducere a unei scene de bătălie muralele Bonampak





Localizare

     



 Civilizatia Maya a fost una dintre societățile indigene cele mai dominante ale Mezoamericii 
(un termen folosit pentru a descrie Mexic și America Centrală înainte de cucerirea spaniolă din 
secolul XVI). 


Spredeosebire de alte populații indigene împrăștiate în Mezoamerica, Maya a fost centrată într-un bloc geografic care să acopere toată Peninsula Yucatan și Guatemala; Insulele Belize și părți ale statelor mexicane Tabasco și Chiapas , precum și partea de vest a Hondurasului și El Salvador. Această concentrare a arătat că Maya a rămas relativ protejată de invazia altor popoare mesoamericane

În cadrul acestei întinderi, civilizația Maya a 
trăit în trei sub-zone, cu diferențe distincte 
de mediu și culturale: în depresiunile 
nordice în Peninsula Yucatan, în depresiunile din sud, în districtul Peten din Guatemala și nordul porțiuniloradiacente din Mexic, Belize și Honduras de vest; și de sud , în regiunea muntoasă din sudul Guatemalei. 


Zona din sudul regiunii a atins apogeul în timpul perioadei clasice a civilizației Maya (250 - 900 d.Hr.), și a construit marile  orașe de piatră și monumente, care au fascinat exploratori și cercetători din regiune.






















Unul dintre multele lucruri interesante despre mayași a fost capacitatea lor de a construi o civilizație măreața într-un climat tropical umed. În mod tradițional, popoarele antice au înflorit în climate uscate, în cazul în care managementul centralizat al resurselor de apă (prin irigații și a altor tehnici) au stat la  baza societății.

 În zonele joase din sud Maya, cu toate acestea, au existat câteva râuri navigabile de comerț și transport, nefiind necesar un sistem de irigare.

Deși invadatorii străini au fost dezamăgiți de lipsa relativă de argint și de aur, maiașii au profitat de zonă de multe resurse naturale, inclusiv calcar (pentru construcții), obsidian sau rocă vulcanică (pentru unelte și arme) și sare, inclusiv pene de quetzal, jad (folosite pentru a decora costume elaborate ale nobilimii Maya) și scoici marine, care au fost folosite ca trâmbițe în ceremonii și de război.

Despre Mayasi si vechile lor secrete

Cunoscuta civilizatie mayasa a prosperat timp de sase secole, inainte de prabusirea misterioasa, din jurul anului 900. Aceasta civilizatie, despre care continuam sa aflam lucruri interesante, avea insa multe secrete, gratie carora, in perioada sa de glorie, era una dintre cele mai prospere.


Arheologii au reusit sa dezvaluie noi secrete ale civilizatiei Maya. Ei au patruns intr-o lume necunoscuta la Holtun, in Guatemala, unde au dat peste niste peisaje sacre ale ancestralei civilizatii.

Vechii mayasi credeau ca zeul ploii, Chaak, locuia in pesteri si fantani naturale numite cenote. Si populatia mayasa de astazi din peninsula Yucatan apeleaza la Chaak pentru a primi in dar ploaia, potrivit National Geographic.

Arheologii Guillermo de Anda si Arturo Montero au efectuat o expeditie inedita la Holtun, un sit arheologic mayas, unde au coborat intr-o cenota sacra, o pestera plina cu apa, aflata la o adancime de 22 de metri.

Astfel, ei au fost primele persoane care au vazut cum razele Soarelui patrund in acesta lume subterana necunoscuta. Sub gura cenotei se deschid ziduri imense ale unui urias dom, asemenea unei catedrale.

Razele Soarelui patrund printr-o mica deschizatura, iar lumina se reflecta uimitor in aceasta lume subpamanteana.



In ultimii zeci de ani, arheologii au inceput sa dea o mult mai mare importanta rolului pesterilor, zenitului Soarelui si acum, datorita arheologului Guillermo de Anda, cenotelor care sunt legate de credintele si viziunile asupra lumii ale vechilor mayasi din peninsula Yucatan.