Despre Mayasi si vechile lor secrete

Cunoscuta civilizatie mayasa a prosperat timp de sase secole, inainte de prabusirea misterioasa, din jurul anului 900. Aceasta civilizatie, despre care continuam sa aflam lucruri interesante, avea insa multe secrete, gratie carora, in perioada sa de glorie, era una dintre cele mai prospere.


Arheologii au reusit sa dezvaluie noi secrete ale civilizatiei Maya. Ei au patruns intr-o lume necunoscuta la Holtun, in Guatemala, unde au dat peste niste peisaje sacre ale ancestralei civilizatii.

Vechii mayasi credeau ca zeul ploii, Chaak, locuia in pesteri si fantani naturale numite cenote. Si populatia mayasa de astazi din peninsula Yucatan apeleaza la Chaak pentru a primi in dar ploaia, potrivit National Geographic.

Arheologii Guillermo de Anda si Arturo Montero au efectuat o expeditie inedita la Holtun, un sit arheologic mayas, unde au coborat intr-o cenota sacra, o pestera plina cu apa, aflata la o adancime de 22 de metri.

Astfel, ei au fost primele persoane care au vazut cum razele Soarelui patrund in acesta lume subterana necunoscuta. Sub gura cenotei se deschid ziduri imense ale unui urias dom, asemenea unei catedrale.

Razele Soarelui patrund printr-o mica deschizatura, iar lumina se reflecta uimitor in aceasta lume subpamanteana.



In ultimii zeci de ani, arheologii au inceput sa dea o mult mai mare importanta rolului pesterilor, zenitului Soarelui si acum, datorita arheologului Guillermo de Anda, cenotelor care sunt legate de credintele si viziunile asupra lumii ale vechilor mayasi din peninsula Yucatan.